Solig invigning av Segelsällskapet Aros nya hälsoslinga

Under ett soldränkt Rågsäcken invigde Segelsällskapet Aros (SS Aros) nyligen sin nya hälsoslinga som man tagit fram i samverkan med RF-SISU Västmanland och personliga tränaren Patrick Rapp.
– Vi vill skapa förutsättningar för våra medlemmar att kunna träna lättillgängligt, säger Eva Stenström, ordförande i SS Aros.

När vi anläder till ön Rågsäcken, som ligger en kort båtfärd väster om Björnön, väntar ett enusiastiskt och glatt gäng med mycket förväntan på vad som komma skall. Syftet med dagen är att inviga den nya hälsoslingan som varit en del av föreningens projekt för målgruppen 65+.

På plats för invigningen är fyra representanter från RF-SISU Västmanland, ett 50-tal medlemmar i föreningen och personliga tränaren Patrick Rapp som ska hålla i en praktisk workshop i fysisk aktivitet där hälsoslingan kommer ligga framöver.

Längs med vattnet på en stig påbörjar medlemmarna promenaden och kommer ganska fort fram till den första stationen på hälsoslingan. Några går fram till de färdigt förklarade och illustrerade övningarna som finns på plats. Det visar sig att den första stationen bland annat handlar om armhävningar. Patrick Rapp visar och förklarar hur övningen går till och varför den är nyttig. Därefter får medlemmarna prova övningen.

Vi fortsätter promenaden och märker att den ena stationen är inte den andra lik. De olika stationerna innehåller bland annat träning som fokuserar på styrka, balans, uthållighet och flexibilitet.

Patrick Rapp

Patrick Rapp förklarar fördelarna med en av övningarna på slingan

”Varje person som kommer igång är en vinst”

Bosse Stenström är en av medlemmarna som deltar på dagens invigning av hälsoslingan. Bosse har varit medlem i föreningen i 83 år och tycker intitiativet är viktigt för klubbens medlemmar.

– Att träna regelbundet är jätteviktigt om man ska orka segla hela livet, tyvärr så skippar många fysisk aktivitet när de blir äldre. Segling är väldigt fysiskt och kräver en hel del styrka, smidighet och teknik, säger Bosse och fortsätter:

– De som skippar den fysiska aktiviteten utanför själva seglingen riskerar att bli för orörliga vilket i slutändan kan leda till att man lägger av. Förhoppningsvis kan den här hälsoslingan underlätta för medlemmarna att genomföra träningen, varje person som kommer igång är en vinst, berättar Bosse.

Hälsoslinga

Några medlemmar provar en styrkeövning på slingan

Vill göra träningen lättillgänglig

Efter att vi genomfört slingan tar sig ett inspirerat och energifyllt gäng upp till den anrika klubbstugan för att runda av med dryck och tilltugg. Under promenaden och uppe vid klubbstugan är det en person som driver på lite extra, Eva Stenström, ordförande i SS Aros.

– Jag tycker det är viktigt med engagemang som ordförande och inte bara se det som en formell roll. Att vara ordförande är väldigt givande och det håller mig i form, säger Eva.

Eva Stenström har varit medlem i SS Aros i 45 år och blev den första kvinnliga ordförande i föreningen för åtta år sedan. Det är hon, i samverkan med RF-SISU, som varit initiativtagare till hälsoslingan.

– Det är både roligt och viktigt att när man satsar och utvecklar verksamheten, jag tränar mycket själv och vet att man mår bra av det. Tanken är att göra träningen mer lättillgänglig för medlemmarna genom att ha en hälsoslinga på ön, säger Eva och fortsätter:

– Responsen från medlemmarna har varit fantastisk än så länge. Det är många fler medlemmar här idag än vad jag kanske hade förväntat mig, ibland så behöver man bara en liten push för att komma igång, avslutar Eva med ett leende.

Eva Stenström

Eva Stenström, i gul t-shirt, med några andra medlemmar under invigningen 

Skulle din föreningen vilja genomföra något liknande som SS Aros?
Hör av dig till din idrottskonsulent härLänk till extern webbplats
Läs mer om idrott för 65+ härLänk till extern webbplats