Hösteskader 2022

Onsdagkvällen den 7 september samlades en förhoppningsfull skara på femton båtar, några med enbart skeppare och några med personliga assistenter på Rågsäcken för upptakt med grillning, ljugande  och öldrickande. Väderleksutsikterna var goda med lätta vindar från ost.

Starten på torsdagen skedde i två grupper indelade i storleksordning. Vinden var svag, men relativt jämn. Redan under den inledande undanvinden drog Emil och Oskar iväg som skållade troll med Håkan i släptåg. Själva blev vi efter i början, men så småningom hittade vi skruven och tog upp jakten på Håkan. Vi lyckades komma ifatt precis på mållinjen och snuvade honom på tredjeplatsen. Emil vann med sju sekunder över Oskar och närmare 40 minuter över oss. Håkan fyra och den alltid pålitlige Jörgen femma strax före Michael.

Kolarudd var dagens mål. Bastu och grillmiddag stod på programmet. Nu trädde vår egen glädjespridare Jocke i funktion: Ny bräda var konstruerad! Den var i två  våningar och lastad med allehanda drycker varav varianten med vodka och karamellextrakt var omåttligt populär. Man signalerade genom att slå på en ringklocka för att stanna framfarten om man ville ha en drink vilket alla ville flera gånger. När brädan sattes i rörelse spelade den musik. Inte nog med det: Jocke hade även konstruerat en På Spåret-variant med kluriga frågor. Vad tror ni om den här till exempel: Vad bör man ha med sig när man ska slussa? 1. Rejäl whisky, X. rejäl planka, 2. rejäl cigarr. Själv fastnade jag för whiskyn men blev bortdömd.

Rapporterna lovade måttliga ostliga vindar på fredagen, men när vi kom ut på Arnöfjärden brallade det ollon som stockholmarna så smakfullt uttrycker sig.  Omkring åtta meter med tolv i byarna. Oskar som har ärvt smartnessen från sin farsa gick genast i lä och plockade in ett rev. Emil följde snart exemplet medan vi och Håkan inte vågade reva av rädsla för varandra. Håkan började dra ifrån så vi gick in under Oxsten och revade. Tyvärr lyckades vi inte komma ifatt i alla fall. Oskar vann, Håkan var tvåa och vi kom in som trea med gasten Sten-Åke mörbultad. Själv satt jag i lugn och ro på kanten och hade föga förståelse för hoten att koppla in facket. De  flesta valde klokt nog att gå Tynnelsöleden för att slippa den grova sjön på Prästfjärden.

Sex kämpar fullföljde: Emil, Peter och den oförbrännelige Jörgen i nu nämnd ordning.

Fredagkvällen på Askholmen uppenbarade en bräda till! Alltså var två brädor i funktion till allmän belåtenhet. Ny frågesport också!

Lördagen bjöd på lätt plattläns till Rågsäcken. Oskar skar fiffigt och vann igen med Håkan som tvåa och eskaderledaren Janne på tredje plats. Emil, Michael och Åke  behärskade lättlänsandet bra och tog platserna närmast. (Vi blev bara sjua vilket inte var mycket att skryta med.)

Årets gubbsegling (höll jag på att säga) alltså hösteskader avslutades högtidligt på Rågsäcken med prisutdelningar och resonemang om hur man borde ha gjort för att lura konkurrenterna. Till syvende och sist var kappseglandet på skoj (om nu kappseglande överhuvudtaget kan vara nåt annat än dödligt allvar.) 

Claes fick årets pris till bästa kompis och alla var överens om att årets begivenhet var utomordentligt lyckad mycket på grund av eskaderledaren Jannes förnämliga ledaregenskaper och lekledaren Jockes uppfinningsrikedom.

Sm enligt uppdrag