Hamnen på Rågsäcken

Vi har en stor fin hamnanläggning som skyddar för de flesta vindar utom kraftig ostlig vind. Hamnen ligger i Björnösundet så det är ändå relativt skyddat för ostlig vind från Björnölandet.

Hamnen är belägen på öns östra sida och har plats för många båtar. Vi har flytande pontonbryggor som skyddar mot sydlig vind och långa bryggor utmed land från klubbhuset ner mot den norra delen på ön där det också finns en brygga.

Förtöjning görs vid boj eller med eget ankare. Vid pontonbryggan kan båtar max 8 ton förtöja. Tyngre båtar kan lägga till vid långbryggan med eget ankare.

Skärmavbild 2022-01-27 kl. 14.45.08

Nyckel till el-stolpar

Bryggorna och pontonerna har elstolpar och belysning. Behöver man el till sin båt så kan en elnyckel lösas ut till en engångskostnad av 500 kr för förbrukning. Ansvarig för elnycklar se ”Övriga förtroendevalda och funktionärer”.

Klubbhuset

Klubbhuset byggdes av medlemmar i början av 1930-talet. Det är Mälarens största klubbhus och en verklig kulturskatt värd att bevara och vårda. I det stora huset finns festsal, kök, en fin veranda, öppen spis, TV-rum och två toaletter. På övre våningen finns en pysselhörna för de minsta barnen och två sovsalar med möjlighet till övernattning vid ex fester, kappseglingar och läger. 

Medlemmarna har full tillgång till klubbhuset och kan använda köket och dess utrustning.

Uthyrning av klubbhus

Det finns möjlighet att hyra klubbhuset för en fest eller annan aktivitet. Medlemmar har ett subventionerat pris. Mer information och bokning se ”Övriga förtroendevalda och funktionärer”.

Nyckel till klubbhuset

Medlemmar som vill ha tillgång till klubbhuset kan lösa ut en elektronisk nyckeltagg mot en avgift av 300 kr varav 200 kr återfås när nyckeln lämnas tillbaka. Ansvarig för utlämning av tagg se ”Övriga förtroendevalda och funktionärer

Klubbvakt och klubbvaktarstuga

Om du vill vara klubbvakt/ö-värd ex en vecka så teckna dig på en lista som finns på anslagstavlan i klubbhuset. För medlemmar som vill vara klubbvakt en kortare eller längre tid står ett litet hus med två bäddar till förfogande. Det finns belysning och elelement i stugan men inte toalett och vatten.

Klubbvaktarstugan kan också bokas av medlemmar som kanske har gäster med sig som inte får plats i båten. Det är ingen avgift. Bokningskalender finns på anslagstavlan i klubbhuset. Nyckel till stugan finns i nyckelskåpet i klubbhusets kök.

Här vaknar man med en vacker utsikt över yttre Västeråsfjärden.

Grillplatser

På Rågsäcken finns flera stora grillar och ett grillhus på norra delen av ön. Vi använder inte engångsgrillar och vi grillar inte på bryggorna.

Bastu

På nordvästra sidan av ön har vi en fin bastu som nyttjas flitigt av våra medlemmar. Det finns gott om ved att hugga. Nyckel finns i nyckelskåpet i klubbhusets kök. Vi har ingen bokning av bastun utan det är bara att sätta igång om den är ledig. Kom ihåg att göra rent och fint efter bastubadet och hänga tillbaka nyckeln.

Segelsällskapet Aros hälsar dig hjärtligt välkommen till vår klubbholme Rågsäcken och vill också passa på att göra dig uppmärksam på hur allemansrättens rättigheter och skyldigheter gäller för dig som gäst.

Toaletter

På Rågsäcken finns en ny byggnad med två Mulltoaletter belägen på den östra sidan av ön. Den är öppen för alla, även gästande båtar. För att den miljövänliga förmultningsprocessen ska fungera får ingenting annat är naturligt avfall och toapapper släppas ner i toaletterna. Absolut förbjudet att tömma kemtoaletter i mullisen.

Mulltoaletterna stängs under tiden oktober-april.

I klubbhuset finns två vattentoaletter som går till en tank som töms 1-2 gånger per år. Toaletterna är avstängda när vattnet i klubbhuset stängs av för vintern från oktober till maj.

Sopor

Vi har ingen sophämtning på Rågsäcken så var och en tar med sina sopor hem. Pantburkar/flaskor kan läggas i särskild behållare vid klubbhuset. 

Rågsäcken runt

Det finns en fin promenadslinga runt ön som är 1 km och där kan du spana in alla fina ”Rågisar” som barnen har målat. Vill du ha större utmaningar så är Björnön inte långt bort. 

Juniorer

Vi har en stor juniorbrygga med båtförråd för de tre nya optimistjollarna som används i samband med kurs- och lägerverksamhet.

Nyckel till båtarnas vajerlås finns i nyckelskåpet i klubbhusets kök. Rigg, roder och centerbord finns i jolleförrådet vid juniorbryggan och förrådet öppnas med kodlås. Optimisterna får användas fritt av medlemmar vid vistelse på holmen. Det finns även möjlighet att segla en ”tvåkrona” som är större än optimisterna. Användare ansvarar för att allt ställs tillbaka i god ordning samt att det blir låst.

Jollar/Optimister

Nyckel till båtarnas vajerlås finns i nyckelskåpet i köket i klubbhuset. Rigg, roder och centerbord finns i jolleförrådet vid juniorbryggan och förrådet öppnas med kodlås. Optimisterna får användas fritt av medlemmar vid vistelse på holmen. Användare ansvarar för att allt ställs tillbaka i god ordning samt att det blir låst.

Roddbåtar och motorbåt

Det finns tre roddbåtar varav två skall ligga på Rågsäcken och en vid vår båtplats på bryggan vid Sandudden på Björnön. Båtarna är i första hand avsedda för transport över sundet. 

Vi har också en liten motorbåt med utombordsmotor som används vid läger, tävlingar, för transport av varor etc. Motorbåten kan inte användas för medlemmarnas privata bruk.

Glöm inte att förtöja roddbåtarna väl efter användandet och låsa fast både båt och åror med kodlås. 

 

 

Tröjor och T-Shirts med klubbtryck

De som är intresserade av att beställa tröjor och T-shirts med SS Aros-tryck kan kontakta ordf Eva Stenström.

Standertar och dekaler till båten finns att köpa på klubbholmen.

Besök på Rågsäcken

Gästande båtar är välkomna att lägga till vid vår fina klubbholme. Vi tar tacksamt emot ett bidrag för underhåll och skötsel av våra bryggor och byggnader. 

Swisha gärna till:

123 303 75 87 och skriv hamnavgift på meddelande. 

 

Kontakt

Har du frågor eller funderingar så är du välkommen att ta kontakt med ordf Eva Stenström, 0760-440 863 och arbetsledaren på ön Leif Eriksson, 070-683 31 06 eller någon annan i styrelsen.  Se kontaktuppgifter ”styrelse och arbetsgrupper”.