SM för Mälarbåtar 4-6 augusti 2022 – här får ni veta lite mer!

Vi har nu genomfört årets SM som blev mycket uppskattat av seglarna på de 25 anmälda båtarna i klass M30 och M22. Inbjudan med sanktion omfattade även KLM för M25 men inga anmälningar inkom i den klassen. 

De flesta båtarna anlände den 2/8 och med dem en del tenderbåtar också. Hamnteamet hade tydligt märkt upp bryggorna så alla kappseglingsbåtar kunde ligga samlade. Registrering, inmätning och säkerhetskontroller genomfördes under tisdagen och onsdagen. Onsdag em 3/8 var det Tuneup-segling och sjöorganisationen fick testa att allt skulle fungera vilken det också gjorde förutom en liten ”olycka”. Banläggarbåten för yttre märket råkade sänka flaggbojen i djupet med ankare, flagga och allt! Det var bara att göra nytt till nästa dag med skarpt läge. Men …  besättningen var snabba och tog en koordinat vid ”olycksplatsen” och tänka sig – vår medlem och dykare Fredrik T for ut, dök och hittade flaggan och allt. Bra jobbat! 

Efter tuneupseglingen grillades det hamburgare och minglades och precis innan invigningen öppnade sig himlen och ett rejält regn blötte ner oss och kommunalrådet på väg till Sandudden. Som tur var så kom hon under tak i Torgnys förträffliga båt för transport över sundet. När den högtidliga invigningen började kl 19 så klarnade det upp och vi fick en fin invigning. Vi informerade om arrangemanget och ordf i nämnden för Idrott och Fritid Vicki Skure-Eriksson höll tal, förklarade SM:et invigt och alla bjöds på bubbel. Västerås stad har också bidragit med 15 000 kr till SM:et och det är vi tacksamma för. 

I M30-klassen startade 16 båtar varav 6 SSA-båtar. I M22-klassen startade 9 båtar där en var SSA-båt. 

7 seglingar genomfördes under de tre tävlingsdagarna och vi fick en svensk mästare igen i M30-klassen, Totte Bergman. Henrik Janmark, som brukar vara en het guldkandidat, tog bronset efter Linda Ekstrand som knep silvret. Ytterligare fem SSA-seglare i M30-klassen placerades sig bland de 10 bästa, Oskar Bergman 5:a, Ulf Engblom 8:a, Erik Stenström 9:a, Bertil Johansson 10:a. Stort GRATTIS alla! 

I M22-klassen vann Carl Janmark och Embla Morast  i Kuling nr 42 som de köpte från Västerås för 4-5 år sedan. Efter två silvermedaljer så blev det tredje gången gillt med ett guld. SSA-båt nr 96 med Bosse S som skeppare kom 6:a. Bra med tanke på att ”gubbarna” inte kappseglat M22 på länge. Den unga fördäcksgasten Elis 17 år gjorde ett bra jobb men råkade fara överbord precis när VLT var på plats och fick det hela på bild. Som tur är är Elis erfaren jolleseglare så han har nog ramlat i några gånger tidigare. Rutinen hos besättningen visade sig när Elis snabbt plockades ombord igen.

Förutom att VLT var på plats så kom även SVT Västmanland ut och båda gjorde reportage, tog bilder och filmade vilket inte hör till det vanliga. Sällan blir seglingssporten uppmärksammad i lokala media så det var väldigt roligt att vi fick så mycket publicitet.  Vädret under SM-veckan bjöd på bra och tidvis friska vindar och flera fina seglingar kunde genomföras. Fredagen var vindstilla med regn och lite åska så då kunde tyvärr inga seglingar genomföras så det blev en vilodag med erfarenhetsutbyte, snack, kaffe och ”ljug”. Seglingsledningen med Hasse Holm gjorde ett fint jobb och tog bra beslut. 

Eftersom vi befinner oss på en ö så har vi under flera SM tidigare erbjudit ett helhetskoncept med frukost/lunchpaket, grillmiddagar och regattamiddag och det har verkligen uppskattats. Så även denna gång. Tidigt i ottan kl 06 började Karin, Rigmor, Monica m fl att ordna med frukostbuffé/lunchpaket. Kl 7-9 kom seglare och alla funktionärer och åt. Efter frukostbuffén stämde köksteamet och landorg av inköp, leveranser och övrigt som skulle göras inför em och kvällens mat och grillning. Sjöorganisationens funktionärer hjälpte till på kvällarna med grillning och dryckesförsäljning så allt flöt på mycket bra. 

På kvällarna visade Jörgen och Anders alla fina bilder de tagit under dagens seglingar, på stor duk i salen i klubbhuset.

Lördagens seglingar avslutades med prisutdelning och alla deltagare fick med sig något minne från SM:et i Västerås. Spikpriser hade så klart också utdelats till de som vann resp race. Tack Pia E för de fina glas du målat med SSA logga och flagga. Carl Janmark i M22-klassen fick med sig hela 6 glas hem eftersom han vann 6 av 7 race. 

Regattamiddagen kl 19 bjöd på en buffé med massor av mat. Vi kunde ta emot några efteranmälningar också så ca 90 personer fick äta sig mätta. Ingenting tog slut och det känns bra. Seglare är hungriga och äter mycket, så även funktionärer som jobbat mycket under veckan och då får ingenting ta slut. Bluesbandet ”Miss Dynamite” med bandledare Björn Werngren spelade efter middagen till kl 24 och därefter dansades det ett tag till från Jannes ”blinkande musikmaskin”.

Våra 25 funktionärer gjorde ett fantastiskt jobb under veckan. Alla hjälptes åt med gott humör och en positiv inställning för att det skulle bli så bra förutsättningar som möjligt för alla seglare och för oss alla som jobbade med SM:et. Det ska vara en trevlig och rolig vecka för alla som vi kan känna oss nöjda med. Och det kan vi verkligen göra. Tusen tack alla som jobbade för SSAros hela veckan. 

17 augusti 2022 

Bästa hälsningar från en stolt ordförande/Eva