Lövskär
Jocke ställde kluriga frågor
Ibland svarade vi rätt. Då fick vi skåla

Hösteskadern nr 32 2021-09-16/19
Som inbjuden gäst och gast åt eskaderarrangören Jan Eklund på båten Kala Nag,

skall jag här sammanfatta min upplevelse av dessa segeldagar.
Vi anländer till SSA:s klubbholme Rågsäcken onsdag eftermiddag och minglar runt lite, några grillar men vi själva lagar mat i båten.

Torsdag morgon är det skepparmöte och indelning i två startgrupper. Vårt ekipage Kala Nag hamnar i andra startgruppen vilket betyder att vi startar 10:15, alltså en kvart efter grupp 1. Banan presenteras och det bestäms att vi seglar farleden söderut och rundar söderomfyrenStavskallen,taravmotvästerochrundarprickenstraxvästeromnämndafyr. Sedanfarledentillbakamot Sundbyholms gästhamn som är målet för dagen etapp. Vinden är nordostlig och uppemot 8-9 meter i byarna
Etappen är 11,4 M och avverkas på knappt två timmar av den snabbaste båten.

Under den gemensamma middagen på restaurangen, och efter justering av gällande SRS-tal, koras Stig Laxåbäck till vinnare av första etappen.

Fredag morgon, blåsigt och uppemot 14 meter i byarna, mycket regn under natten. Jag fick äran att lägga banan åt Jan E. Dagens mål är Lövskären. Men på skepparmötet beslutas att korta ner banan som en säkerhetsåtgärd och ta bort ett parti som innehöll en jipp.

Fredagsetappen blir då endast 5,4 M. Och dom snabbaste båtarna avverkar denna etapp på dryga 40 minuter. Kala Nag med Jan E och mig toppade vid ett par tillfällen 8,2 knop.

Framme vid Lövskären blir det bastu och bad vid deras fina sauna.

Dagens hårda vind märks inte vid grillplatsen på Lövskären så där är det full aktivitet. Det grillas och inmundigas en del destillerade och jästa drycker och stämningen stiger. Långbord inne i klubblokalen. Dagens etappvinnare blir Håkan Billegren med en justerad tid på 39:39.

Jocke höjer stämningen med kluriga och nyttiga frågor som han delar ut varje dag, och som vi går igenom och rättar tillsammans. Lapparna innehåller även Jockes mattips som uppskattas och diskuteras livligt runt bordet.

Lördag morgon och i viken är det lugnt och fint och dagens rutt presenteras. Löpande start strax utanför bryggspetsen där starttiderna registreras av Per-Olof och Waldo.

Lördagsetappen 13,8 M går tillbaka mot Sundbyholm och farleden upp mellan Ridön och Aggarön med målgång utanför Rågsäcken där Leif Eriksson står och klockar.

Dom flesta av oss blir överraskade av den starka vind (som inte märktes inne i hamnen) som råder ute på fjärden och det blir en tuff seglats med många krysslag.

En extra eloge till P-O & Waldo som var följebåt och nästan får backa när den sista båten, med undertecknad vid rodret, försöker att slå i 0,1 knop och istället får falla av och göra ett ärevarv. Men skam den som ger sig! Vi kom i mål till slut…

Då sekretariatet missar en liten detalj (att informera Leif om att det är rullande start!) så klockar han allas tider från starttid 11:15. Så skrivande sekreterare fick en del att räkna på…

Men vi har ett resultat, och för andra gången tar Håkan Billegren hem segern.
Långbord i klubbhuset, medhavd mat och stämningen är på topp. Prisutdelning och utvärdering av allas insatser och prestationer.

Fler frågor och mattips från Jocke som tävlingen till ära även tilldelas vandringspokalen ”Propellern” för bästa kamrat.

Ett mycket STORT TACK från en motorbåtsgubbe (Saga 27 ”Gullan”) som fick nöjet att vara med på årets hösteskader!

Kjell Waerner, Örebro